Активна профилактика срещу лимфедем

Активна профилактика срещу лимфедем

Лимфeдем (подуване на ръката) може да се получи ако лимфните съдове са разрязани по време на операцията и са отстранени лимфни възли. Въпреки намаления капацитет, организмът все още се опитва да изпълнява функциите си. Тази повишена активност може да породи задържането на лимфна течност в тъканите, в резултат на което ръката и дланта на засегнатата страна се подуват.

Всяка жена може активно да се предпазва от подуване след операцията. Дори тези, които вече страдат от такова, могат да постигнат забележително подобрение като правят тези упражнения.

Правете упражненията поне два или три пъти седмично – сутрин, на обяд или вечер – или когато Ви е най-удобно. Важно е да изберете време, когато имате на разположение 10 – 15 минути, през които нямате други задължения и се чувствате спокойни. Носете удобни свободни дрехи. Можете да правите упражненията, като седите на гимнастическа топка или на стол – това зависи от Вас. И още нещо: повтаряйте упражненията толкова често, колкото искате, но само докато се чувствате удобно.

В добавка към тези упражнения може да се окаже полезно когато спите леко да повдигате проблемната си ръка. Ако е възможно използвайте подпора за ръката. Това ще облекчи ръката и ще подпомогне циркулацията на кръв и лимфа към сърцето.

Упражнение 1 – Опъната хавлия

КАРТИНКА

Седнете спокойно с изправен гръб. Хванете една хавлиена кърпа в ръцете си пред Вас. След това, като държите хавлията изпъната, вдигнете ръцете си и ги протегнете по посока на тавана, след което ги накланяйте наляво и надясно, като държите лактите си изпънати през цялото време.

Упражнение 2 – Протягане

КАРТИНКА

Седнете изправена. Отпуснете ръцете си на бедрата и сплетете пръсти. Изпънете ръце, вдигнете ги над главата си и ги протегнете нагоре както са със сплетени пръсти. След това отпуснете ръцете си надолу, релаксирайте и повторете.

Упражнение 3 – Гледане на луната

КАРТИНКА

Седнете изправена и отпусната. Поставете ръцете си една върху друга на лявото си коляно. От тази позиция вдигнете дясната си ръка диагонално пред тялото и проследете движението с поглед. Повторете упражнението няколко пъти в тази посока, а след това направете същото и в другата.

Share this post