Борбата с болестта

Борбата с болестта

Всяка жена реагира различно на диагнозата ,,рак на гърдата”. Не съществува универсален начин за преодоляване на болестта. Това е нещо, с което всеки се справя по различен начин. От 30 години работим с жени, които са оперирани от рак на гърдата, и вероятно ще можем да Ви предложим някои съвети, които да Ви помогнат да се преборите с проблема.

Дайте воля на чувствата си

Диагнозата ,,рак на гърдата” променя усещането за време на жената. Много жени имат чувство, че седмиците минават неусетно и те нямат време за всичко, което трябва да бъде свършено. Обикновено ги измъчват въпроси като ,,Защо това се случва на мен?” и ,,Къде сгреших?” Това чувство на напрежение се прибавя към емоционалния стрес.

В този момент е важно да дадете воля на чувствата си. Отдайте се на желанието да си поплачете или да изразите гнева си към болестта. Изразяването на емоциите Ви ще Ви подейства добре и може да Ви зареди с нова енергия за борба с болестта.

Говоренето за това помага

Говоренето за проблемите, болестта и страховете почти винаги помага. Вашият партньор, близък приятел или някой, преживял операция на гърдата, може да изиграе важна роля като разбиращ и съчувстващ слушател. Най-важното е, че сте наистина готови да се отпуснете и да споделите обърканите и доста често противоречиви чувства, които изпитвате.

Понякога хората, които познавате най-добре, не са най-добрите слушатели. Може да е по-добре да поговорите с някой, който не е пряко замесен.

Връзки, семейство и приятели

Моля Ви, не мислете да ,,предпазвате” съпруга, децата или приятелите си от болестта. Вместо това запомнете следното: Вашият партньор го е грижа и сигурно има много въпроси. Децата Ви, дори и да са малки, също ще забележат промяната във Вас. Ако избягвате да говорите за болестта, отваряте вратата на страховете и тревогите. Опитайте се да говорите с хората, които обичате, за своите чувства. Един сърдечен разговор с най-близките Ви може да помогне на всички да се справят със ситуацията.

Нежност

Колкото сте по-открити един към друг с партньора си, толкова повече взаимно разбирателство и доверие ще имате, както в междуличностно, така и в сексуално отношение. Дори да е намаляло желанието Ви за интимна близост, това не означава, че трябва да избягвате физическия контакт. За много хора една болест повишава нуждата от прегръдки и чувство за обич. Нежността, топлината и сигурността сега повече от всякога са изключително важни за Вас и Вашият партньор.

Няколко съвета за борба с болестта

  • Обърнете се към хора, на които можете да разчитате
  • Обградете се с хора, чиято компания наистина Ви харесва
  • Говорете открито за страховете и проблемите си
  • Концентрирайте се върху нещата, които Ви харесва да правите
  • Носете дрехи в свежи цветове и отделяйте време да пазарувате в любимите Ви магазини
  • Обръщайте повече внимание на малките радости в живота
  • Носете елегантно бельо
  • Бъдете отворени за нежност и топлина

Share this post